Alleen en toch verbonden: videobellen met Amsterdamse jongeren

Telefonisch interview met Hanneke Kraaijvanger (afgenomen op 16 april 2020)

Hanneke (31) is ambulant medewerker bij VIA in Amsterdam-Oost. Dit is een organisatie voor jongeren van 17 tot 27 jaar die extra ondersteuning kunnen gebruiken: dakloze jongeren, jonge nieuwkomers, jongeren die onder moeilijke omstandigheden nog thuis wonen en hun zelfstandige leven vorm proberen te geven.

In nauwe samenwerking met Mariougeñia (25), een cliënte van Hanneke, start Hanneke ‘Alleen en toch verbonden’: wekelijks videobellen met jongeren die last hebben van het eenzaamheidsvirus.

Hanneke en Mariougeñia in videogesprek met elkaar

Hoe is het idee ontstaan?

Ook ik word verzocht om face-to-face contact met de jongeren die ik begeleid te vermijden en werk nu voornamelijk vanuit huis. Eenzaamheid verschijnt vooral in de media als een probleem van oudere mensen, terwijl ik merk dat ook veel jongeren met eenzame gevoelens worstelen in coronatijden. Al snel kwam ik op het idee om een groep te starten waarmee we wekelijks gaan videobellen. Mijn leidinggevenden waren meteen enthousiast en ook Mariougeñia wilde me helpen toen ze mijn idee hoorde. 

Hoe hebben jullie de jongeren bereikt?

Vandaag is de achtste aanmelding binnengekomen, de perfecte grootte voor een eerste groepje. Als er nog aanmeldingen komen, ga ik mijn collega’s inschakelen voor de begeleiding. We hebben digitaal geflyerd, ik heb mijn collega’s in alle stadsdelen per app gevraagd de flyer te delen met de jongeren die ze begeleiden. Zo is de bal aan het rollen gegaan, het initiatief kwam zelfs onder de aandacht van collega’s bij Don Bosco, een stichting die dakloze jongeren helpt.

Wat is de rol van Mariougeñia?

Zij is mijn volwaardige sparringpartner: ze keek mee naar de flyer, denkt na over de insteek van de videogesprekken, ze is bij elke stap betrokken. Zij behoort tot de leeftijdscategorie waarop we ons richten en weet dus nog beter dan ik welke boodschap aanslaat bij jongeren en hoe je die boodschap het best kan brengen. Daarnaast studeert ze Sociaal Pedagogische Hulpverlening, ze kent de problematiek van kwetsbare jongeren vanuit verschillende perspectieven. Het zou mooi zijn als ze dit project op de een of andere manier ook kan inzetten op haar studie en studiepunten krijgt voor deze bijzondere praktijkervaring.

Hoe gaat zo’n videogesprek eruit zien?

Dat wil ik niet te veel vastleggen, een vrije vorm werkt het beste. Het is niet niks als je je aanmeldde voor dit initiatief: ik vermoed dat er veel kwetsbare verhalen aan de basis liggen. Daarom ga ik volgende week, voor we starten met in groep videobellen, elke deelnemer bellen. Het lijkt ons verder leuk om bijzondere liedjes te delen als kennismaking. Misschien kunnen we ook een keer een online quiz houden, maar als de jongeren liever het weekend willen doornemen in groep, dan is dat ook prima. Als iemand halverwege het gesprek wil ophangen, respecteer ik dat uiteraard ook.

Wanneer is dit initiatief echt een succes voor jou?

Ik hoop dat de jongeren elkaar zullen ontmoeten als dat weer kan en dat er nu verbindingen gelegd worden die tot mooie vriendschappen zullen leiden.

 Interview door: Marie Meeusen

De flyer die digitaal flink gedeeld werd.

2 Antwoorden op “Alleen en toch verbonden: videobellen met Amsterdamse jongeren”

  1. Prachtig initiatief Hanneke!
    Ik had je flyer al voorbij zien komen. Inspirerend. En wat ontzettend leuk dat je dat organiseert met een van jouw clienten. Zo maak je samen de wereld weer even mooier 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *