Het verhaal van de Juridisch Jongeren Coach

Bilal is als jurist opgeleid en ging in 2012 aan de slag als straathoekwerker jongeren. Toen merkte hij dat heel veel jongeren met juridische problemen of vragen zitten. Dit besef ontkiemde tot de functie van Juridisch Jongeren Coach. Anno 2021 werken er bij perMens vier Juridisch Jongeren Coaches. In dit verhaal vertelt Bilal over het hele proces: 

‘In 2012 liep ik als straathoekwerker (ook veldwerker genoemd) mijn eerste rondjes in de wijken van stadsdeel Nieuw-West en legde ik contacten met de jongeren in Slotervaart. Ik heb in die periode veel geleerd van de collega’s uit dat team.

De Juridisch Jongeren Coach (JJC) is ontstaan door mijn contact met de jongeren op straat. Ik merkte als jurist op dat elke vraag van de jongeren wel een juridisch kantje had. Maar toen dacht ik er nog niet aan om hier iets mee te gaan doen. Na enkele jaren begon het te kriebelen en bleef ik de gedachte houden dat er een specialist moest komen, die zich alleen gaat richten op de sociaaljuridische vragen van jongeren tussen 16 en 27 jaar. 

Er werd een werkgroep gevormd, bestaande uit veldwerkers en VIA-medewerkers uit verschillende stadsdelen/regio’s. Op het kantoor van team West kwamen we bij elkaar en gingen we met elkaar brainstormen. Eén ding werd duidelijk en we waren het ook nog unaniem met elkaar over eens. Er moest een specialist komen, want de jongeren hebben dit hard nodig. In 2018 bedachten wij als werkgroep de naam ‘Juridisch Jongeren Coach’. De naam moest laagdrempelig en toegankelijk zijn voor de jongeren waar wij ons op wilden richten. Daarnaast wilden wij de jongeren wat meegeven/leren, daarom de keuze voor ‘coach’ i.p.v. ‘jurist’. Wij deden snel een voorstel aan de organisatie. De organisatie accepteerde het en gaf groen licht. Wij geloofden er gelukkig allemaal in en stonden er 100% achter.

In 2019 mocht de Juridisch Jongeren Coach zijn eerste handelingen verrichten. Al snel werd het netwerk uitgebreid en werden jongeren in Nieuw-West bereikt en geholpen met hun casus of vraag. Gevallen die onder andere voorbijkwam: fraude die opgelost werd, arbeidsovereenkomsten die hersteld werden, schulden die teruggebracht werden of voorkomen, algemene voorwaarden van een particuliere school die nietig werden verklaard. Ook werden er workshops op scholen en bij het jongerenwerk gegeven. Het is zo belangrijk dat jongeren juist worden geïnformeerd! 

Het is 2021 en met veel trots kan ik zeggen dat wij inmiddels uitgegroeid zijn tot een team van vier hardwerkende collega’s, die zich binnen dit project met hart en ziel inzetten om de jongeren te informeren (wegwijs te maken), te ondersteunen en te adviseren. We zitten nu in Oost en in Nieuw-West en wij hebben meer uren gekregen. De Juridisch Jongeren Coach blijft meebewegen met de (juridische) actualiteit en het gedrag van de jongeren. Ook op sociaal vlak zijn wij dus heel erg actief.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *