Kantlijn: ‘Uit sprookjes en mythes, in het nu’

We plaatsen op VerhaalperMens ook ‘buitenpost’ van mensen in een kwetsbare positie. Vandaag delen we weer een tekst uit de Kantlijn-schrijfworkshop ‘Sprookjesfiguren in het nu’. De opdracht was om een sprookjes- of mythologisch figuur uit het oorspronkelijke verhaal te plukken en in de hedendaagse tijd te plaatsen. In het verhaal van Ronald wordt een Grieks restaurant aan de Zeedijk uitgebaat door Odysseus en zijn vrouw Penelope.

Kantlijn is een schrijverscollectief van mensen die de wind niet altijd mee hebben gehad én die van schrijven houden. De schrijfworkshops worden na een online periode sinds kort weer fysiek gehouden, op maandag in Amsterdam-West en op vrijdag in Amsterdam-Oost. Heb je interesse om mee te doen? Bekijk dan de website van Kantlijn voor meer info. Er is door de coronacontext plek voor een beperkt aantal deelnemers. Stuur een mail naar schrijverscollectiefATgmailDOTcom om je vooraf aan te melden.

‘Odysseus de Zwerver

Er was eens een Grieks restaurantje op Zeedijk genaamd; Ithaca. Die werd gedreven door een imposante Griekse man, zijn naam was Odysseus. Hij was niet groot maar had brede schouders en boomstammen van  armen en benen. Hij leek op de Griekse helden uit vervlogen tijden als ;Achilles ,Ajax en Hector. Hij was een mannetjesputter ondanks zijn geringe lengte en kon sterke verhalen vertellen.

Zijn vrouw heette Penelope en was een schoonheid vergelijkbaar met Helena van Troje die 1000 schepen deed uitvaren. Ze hadden een zoontje ; Telemachus geheten, dacht ik.

Odysseus kon eenvoudig fantastisch vertellen hoe hij met zijn gezin op Zeedijk in Amsterdam belandde.Hij vertelde dat hij met zijn gezin op Atlantis op vakantie was. Atlantis zonk in zee en de hele bevolking en zijn gezin kon ternauwernood het vege lijf redden door in één van de tijdmachines de ramp ontkomen.

Zo belandde ze op Zeedijk en begonnen een restaurantje.Zijn vrouw kon goed koken en ze verdiende wat bij met het weven van kunstige kleden. Het eten was goed en niet duur.

Zijn verhalen was zo goed alsof hij de Griekse helden persoonlijk kende. Hij kon boeiend vertellen over Herakles heldendaden en Jason met de Argonauten en van de Minotaurus, etc.Natuurlijk vertelde hij uitgebreid over de avonturen van Odysseus, zijn naamgenoot.Sommige vrienden vertelden dat hij een complete Griekse wapenrusting met speer,zwaard, helm en schild had . En hij had ook een reusachtige handboog , die alleen hij kon spannen.

Jaarlijks werd in de Jordaan ; Buurt sport wedstrijden gehouden en Odysseus viel altijd in de prijzen . Hij deed mee aan discus-en speerwerpen. Hij kon als de wind hardlopen. Was ook goed in Grieks worstelen en met zijn reusachtige handboog schoot hij de strobaal doelwit aan flarden..

Maar op een dag was Odysseus met zijn gezin verdwenen. Een blinde Griek genaamd Oedipus nam het restaurant over. Maar we misten Odysseus met zijn kleurrijke verhalen en nog kleurrijker persoonlijkheid en misten het lekkere eten van Penelope en de ondeugende kwajongensstreken van Telemachus.

Ja, toen Odysseus met zijn gezin verdween . Is de buurt saaier geworden !

Stay Safe !’

VerhaalperMens wil de stemmen laten klinken zoals ze bedoeld zijn. De verhalen spreken voor zich. Daarom kiezen we ervoor om de ingezonden teksten niet aan te passen of te redigeren. Wel voegen we aan elke bijdrage een samenvattende inleiding toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *