Knuffeldag

Michaël Smeding werkt als ondersteunend begeleider in een maatschappelijke opvang in Amsterdam-West. Eerder ontvingen we van hem een kwetsbaar stukje over de vele vragen die hij in deze gekke tijd heeft. Ook deze tweede bijdrage heeft een filosofische, voorzichtige ondertoon. Is een schouderklopje echt fout, als het nodig is?

‘Huidhonger. Eenzaamheid van de huid. Onze huid verlangt ernaar aangeraakt te worden, verbonden te zijn. Ik had er nog nooit van gehoord. Ik herken het, ik voel het, ik weet het. Anderhalve meter is een norm. We houden ons aan die norm, omdat we de waarde die erachter zit kennen: veiligheid. Maar, is het mijn veiligheid, jouw veiligheid of onze veiligheid? Ik denk dat de waarde onze veiligheid is. Zodat we veilig gezien en gekend kunnen worden. Om veilig met elkaar verbonden te zijn. Het kennen van waarde brengt mij wel in de problemen met de norm. Soms is een schouderklopje echt nodig, heel soms een knuffel. Ik hou me er dan niet altijd aan. Ben ik van waarde, als ik me niet aan de norm hou? Een hug brengt geluk. Ik hoop dat hij snel komt, de dag waarop het weer mag.’

Deze foto (gemaakt in Drumheller, Canada, 2019) vertegenwoordigt voor Michaël de vrijheid die we straks weer hopen te hebben.

Een antwoord op “Knuffeldag”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *