Meevaren op de stroom van het leven op cruiseschip Aurora

Bonita begon vorig jaar in Buurtkamer De Moddermolen als vrijwilligster en heeft ondertussen een betaalde baan als medewerkster activering op de Aurora, het cruiseschip dat ingezet wordt als opvangplek voor dakloze mensen. Een gezonde maaltijd in een warme omgeving ziet zij als de belangrijke eerste stap om met aandacht en energie aan jezelf te werken en fijner te verbinden met anderen.

‘Inmiddels wordt de Aurora in Haarlem bewoond door een gemengde groep bewoners, die om welke reden dan ook in een systeem van dakloosheid zijn beland.

Het zijn bijzondere weken. Het elkaar leren kennen, de locatie ontdekken en een structuur proberen aan te brengen in het dagelijks reilen en zeilen. Hectiek, vragen, drukte, maar vooral ook warmte, verbondenheid, liefde, geven en ontvangen. Er is een mooie en unieke situatie ontstaan. Een duidelijke bron van warmte, rust en opbouwen voor velen. 

Vanuit mijn positie als medewerker activering werk ik samen met mijn collega’s en bewoners om dagelijks te zorgen voor de maaltijden en voor het prettig leefbaar houden van deze leefomgeving. Een gezonde maaltijd in een warme omgeving geeft de kans om fysiek het beste uit jezelf te halen, goed te slapen, met aandacht en energie aan jezelf te werken en fijner te verbinden met anderen. En dat geldt voor de bewoners als ook voor het team van perMens.

Waar de ene persoon geniet van een Hollandse stamppot hebben we een ander die het heerlijk vindt om een pittige maaltijd te eten uit de Oosterse keuken. Net zo goed is start voor de één de dag met een kop koffie en een sigaret en een ander prefereert wat yoghurt met cruesli en vers fruit. 

Wij als team willen de bewoners de ruimte geven vooral zichzelf te zijn en ook een fijne leef-  en werkomgeving creëren voor ons allemaal als groep. Met elkaar balans vinden in persoonlijke belangen en bijvoorbeeld regelgeving of zakelijke structuren is soms uitdagend maar altijd interessant. Met liefde ben ik dankbaar van deze ervaring deel uit te mogen maken en verschil te mogen maken in het leven van bewoners en collega’s.

Al zal dit schip niet met ons aan boord naar de horizon uitvaren ik hoop dat het voor de bewoners een behouden vaart mag zijn en hen een stuk verder met de stroom van hun leven mag voeren naar mooie bestemmingen. Ieder met het eigen innerlijk kompas.’

Hier wordt de Hollandse stamppot of pittigere oosterse maaltijd geserveerd.

Deze bijdrage van Bonita is het tweede deel van een reeks verhalen over de daklozenopvang op het cruiseschip Aurora. Lees het eerste deel hier.

.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *