Honderdveertig pannenkoeken bakken met je dochter

Charlotte Elsendoorn is ambulant hulpverlener bij VBSCW. Haar cliënten wonen in omslagwoningen in de wijk en in een ‘beschermd wonen’-locatie in Amsterdam-Noord. Ze hebben vaak complexe problemen: psychiatrische problemen, een verslaving en/of een licht verstandelijke handicap. 

Charlottes werk tovert elke dag een glimlach op haar gezicht. Ook na vijfentwintig jaar biedt het werken met deze eigenzinnige doelgroep haar nog voldoende uitdaging. Ook haar gezin plukt in coronatijden de vruchten van Charlottes werkervaring. Want al loopt het leven soms anders dan je wenste, je kan altijd kiezen hoe je in het leven staat en welke weg je neemt. 

Charlotte vertelt in haar bijdrage dat ze samen met haar dertienjarige dochter honderdveertig pannenkoeken voor haar cliënten bakte en hoe dat idee tot stand kwam:

3 april 2020

Charlottes dochter Maartje maakte het
ambitieuze pannenkoekenplan mogelijk

De wereld staat op zijn kop. Mensen werken thuis, kinderen gaan niet naar school, ouders zijn aan het werk en zijn ook direct docent en opvoeders voor hun kinderen. Sommige mensen vinden deze manier van werken heerlijk, anderen verlangen ernaar zo snel mogelijk terug naar het oude terug te gaan. 

Een aantal cliënten begrijpen er totaal niets van. Voornamelijk de regels vinden ze onbegrijpelijk, ze zien het nut er niet van in. Een week voor 3 april belde ik met een cliënt die regelmatig stemmen heeft in zijn hoofd. Hij vertelde mij dat meneer Balkenende bij hem op bezoek was. Later corrigeerde hij zich weer en vertelde me dat Rutte op bezoek was. Na het gesprek was hij rustiger en begreep dat hij stemmen had in zijn hoofd en het niet echt was. Op dat moment was mijn dochter bij me aan de eettafel en hoorde mijn gesprek aan. Toen ik het gesprek beëindigde, vroeg ze me of dit een grapje was van mijn cliënt. Ik leg haar de situatie uit, vertelde dat deze meneer erg verward was en niets begreep van deze situatie. Op dat moment kwamen we op het idee om iets te gaan ondernemen voor deze mensen.

We maakte een oproep op Facebook om ingrediënten voor pannenkoeken te doneren. Het werd echt gekkenhuis. Veel lieven mensen doneerden en kwamen producten brengen. Zij die niet in de buurt woonden, stortten geld.

6 april 2020: om 7 uur de wekker! De hele ochtend hebben we pannenkoeken gebakken: meer dan 140 stuks! Van het overige geld kocht ik fruit. 

Daar er op onze locatie geen bezoekers welkom zijn, is mijn dochter niet meegegaan. Om 13 uur heb ik samen met mijn collega’s de pannenkoeken uitgereikt. 

Toch een klein feestje in deze coronatijd.

2 Antwoorden op “Honderdveertig pannenkoeken bakken met je dochter”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *