Pieter stelt vragen

Pieter is een trouwe bezoeker van Buurtkamer De Moddermolen en doet vaak mee met de kunstzinnige LAGA-workshops. Zijn fotografie is te bekijken bij de Open Ateliers Nieuwmarkt, uitgesteld naar het voorjaar van 2021. Hij kroop voor VerhaalperMens in de pen en stelde zich een paar vragen over de coronamaatregelen.

‘Ik merk weinig van de corona maatregelen. Behalve dat de bibliotheek soms is gesloten en dat je een mondkapje op moet hebben als je de supermarkt binnengaat. Gelukkig. Ik lees wel het nieuws en het valt me op dat het niet uitmaakt voor de politici wat de cijfers nu eigenlijk betekenen. Er waren in de eerste lockdown 100.000 Nederlanders gestrand in het buitenland. Ik kan me nog een foto herinneren van twee jonge mensen die bijna platzak waren in Buenos Aires. Daarna verstomde de berichten over gestrande medelanders. Ik heb zelf begin maart een vrouw geholpen met een visumaanvraag voor Suriname. Een andere ging overwinteren in Spanje. Deze mensen (of: gevallen?) krijg ik niet uit mijn hoofd, hoewel ik van de tweede weet dat ze maanden later dan gepland weer in Nederland is. 

Dus omdat het gevaar bestond dat niet iedereen in het ziekenhuis terecht zou kunnen ging over de hele wereld het luchtruim dicht? En met iedereen bedoel ik mensen van 80 jaar en ouder die inderdaad een kans lopen om te overlijden aan de gevolgen van corona. Maar is dat niet natuurlijk dat mensen ergens aan overlijden? Of is het natuurlijk dat je op reis gaat, strandt, en dat de overheid niets voor je doet maar juist het luchtruim sluit?

Sinds corona loopt het inwoneraantal van Amsterdam terug. Of moet ik zeggen dat 2.000 Amsterdammers door corona tegenwoordig op straat leven? Een groot deel ervan is gaan freelancen door het belastingvoordeel dat is ingesteld door het kabinet, maar nu, zo zei de minister letterlijk, moeten ze het zelf maar uitzoeken want ZIJ wilden freelancen? 

De politiek ziet de getallen van de medische wereld maar denkt niet aan de gevolgen van haar maatregelen voor gezonde mensen. Maar wat is belangrijker? Zo lang mogelijk thuis in leven blijven of een overheid die een toekomst voor ogen heeft? De politiek ziet de getallen van de medische wereld maar denkt niet aan de gevolgen van de maatregelen voor gezonde mensen.’

Pieter toont zijn fotografiekunst

VerhaalperMens wil de stemmen laten klinken zoals ze bedoeld zijn. De verhalen spreken voor zich. Daarom kiezen we ervoor om de ingezonden teksten niet aan te passen of te redigeren. Wel voegen we aan elke bijdrage een samenvattende inleiding toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *