Vijf tips in coronatijd

Sanura is 30 jaar, ze woont gelukkig samen in Amsterdam en is trots op haar ‘allermooiste, liefste en eigenwijste’ zoontje Lou. Ze werkt sinds 2017 voor VBSCW. Ze begon als ambulant begeleider en is inmiddels door- en uitstroomfunctionaris en buurtcirkelcoach in Amsterdam-Noord. In haar eerste bijdrage geeft Sanura vijf tips.

‘En toen was alles ineens anders. Van de een op de andere dag werkte ik vanuit huis. Dat is een totale omslag, omdat het een verplichting is en niet langer een keuze zoals voorheen. Ondanks alle onzekerheden en de bizarre veranderingen die het virus met zich meebrengt, schenkt het ook extra momenten waarop je aandacht kan geven aan jezelf en aan een ander. Op het moment van schrijven drink ik in alle rust een kop thee met gember, citroen en honing. Normaal gesproken ren ik van de ene afspraak naar de ander, zowel tijdens mijn werk als in mijn privétijd. Ik hou van bezig zijn, mijn mind gaat maar door, ik zet mij volledig in voor wat ik doe. Dol ben ik op de werkzaamheden die ik kan en mag uitvoeren als door- en uitstroomfunctionaris en buurtcirkelcoach.

Maar een moment van bewustwording en bezinning is net zo belangrijk. Nu ik thuis zit met een kleine dreumes die alle aandacht vraagt en ik daarnaast probeer werkzaamheden uit te voeren, merk ik dat dit best een opgave is. Het vraagt discipline, omdat het niet om een dagje thuiswerken gaat, maar om vele dagen. Ik let er daarom zo goed mogelijk op dat ik mijn normale werkritme aanhoud, een fijne en rustige werkplek creëer, pauzes neem, in beweging blijf en tussendoor gezonde snacks nuttig.

Sinds deze nieuwe situatie ontstond, voelt elke dag als een zondag. Maar dan een ongekende zondag. De straten worden hier elke dag stiller en de mensen gedragen zich steeds vreemder in extreem onzekere situaties zoals deze. 

Voor mijn zoontje heb ik juist nu extra tijd en aandacht. Thuis zijn betekent samenzijn. Hij geniet ervan en heeft geen woord gerept over de kinderopvang. Het maakt hem blij, deze tijd met mama en papa. Dat is dan weer een mooi voordeel van deze situatie. Ik hou van onze intense dagen samen. We proberen er elke dag het beste van te maken. Door binnen te blijven met onze verkoudheid, hoestklachten en dergelijke hopen we zo een ander te kunnen beschermen. Als iedereen dat doet, dan doen we het samen.

Dit zijn mijn vijf tips coronatijd:

  1. Blijf in het moment en schakel rustmomenten in.
  2. Hou contact met de mensen om wie je geeft.
  3. Neem de tijd voor jezelf en als het kan voor een ander.
  4. Doe datgene wat je altijd wilde doen thuis, maar waar eerder geen tijd voor was.
  5. Help de eenzame mensen die in een ander in deze tijd des te meer nodig hebben.

Hou vol, wees voorzichtig, onthoud het is niet persoonlijk!

We slaan ons hier samen doorheen.  Ook dit gaat voorbij!’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *