Weg met hokjes en labels

Jacky maakt zich druk om de menselijke neiging om de ander steeds in hokjes te plaatsen en overal een label aan te hangen. Zo’n label kan hardnekkig zijn: vierentwintig jaar geleden kreeg ze zelf het labeltje ‘borderline’ en nog steeds bekijken veel mensen haar door deze gekleurde bril. Terwijl we zoveel meer zijn dan die labeltjes! Lees haar vierde bijdrage hier:

‘Vandaag zou ik t heel graag hebben over hokjespolitiek.. Iets heel vervelends waar wij als mensen bijna allemaal aan mee doen. Inclusief ik zelf… Dit terwijl ik er ook zo vaak gekwetst door word.. Wat is dat toch met ons mensen dat we die behoefte voelen om overal een label aan te hangen..?! En eenmaal gelabeld je er bijna niet meer vanaf komt..

Neem nou mijn eigen labels…Borderline en ptss…Voor 80% van de mensen een andere benaming voor…Niet geestelijk gezond…In de war ..Of vaak zelfs gek.?! Als ik boos op iemand word die het er absoluut naar gemaakt heeft is t natuurlijk onwijs makkelijk om te zeggen….Oh die Jacky.. Moet je niet serieus  nemen joh, die is gek, die heeft borderline. En ja er is ooit een diagnose geweest op mijn 16e maar ben nu 40!!We zijn 24 jaar verder…En ja ik zou altijd anders zijn…Maar maakt mij dat minder ?Of zelfs gek?! En heeft iemand enig idee hoe kwetsend t is om dat altijd weer via via te horen…Of  te merken wanneer mensen alleen al het woord borderline lezen, ze zich gelijk anders op gaan stellen en afstandelijk gaan doen. Misschien is dat wel nog erger! En niet alleen in mijn sociale leven maar ook door huisartsen en in ziekenhuizen..

En dan te bedenken dat de meeste mensen de klok hebben horen luiden maar de klepel nog niet hebben weten te vinden.. Niet te vergeten dat er heden daags geweldige medicatie is welke bij velen prima werken! En er ook genoeg positieve kanten zijn aan borderline waar ik niemand ooit over hoor…Ik ben gepassioneerd en alles wat ik doe ,doe ik vol liefde en overgave, anders zou je t mij niet zien doen. Help mensen g raag en doe ook dit vol overgave en loyaliteit. Verder kan ik van iemand houden zoals er nog nooit van gehouden is!! Ben ervan overtuigd dat ik daardoor ook zon vrolijk en ontspannen kind heb. En dus voor de veroordeler(s.). Besef wat je mist! 

Ben naast al mijn stempels gewoon een intelligente lieve empathische jonge vrouw met een hart en een ziel…Welke probeert wat van haar leven te maken, net als ieder ander. Zou zeggen leven en laten leven!!!’

VerhaalperMens wil de stemmen laten klinken zoals ze bedoeld zijn. De verhalen spreken voor zich. Daarom kiezen we ervoor om de ingezonden teksten niet aan te passen of te redigeren. Wel voegen we aan elke bijdrage een samenvattende inleiding toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.